Summa sidvisningar

fredag 18 februari 2011

Det skall vara gött å leva...

För knappt ett år sedan fick jag av en geriatriker(=specialistläkare inom åldrandets sjukdomar) höra uttrycket - Det skall va gött å leva, även om jag har två veckor kvar att leva. Så sant, så sant... igår fick jag möjligheten att besöka Mellannorrlands Hospice i Sundsvall. Här finns en strävan efter fysiskt, psykiskt, socialt och andligt välbefinnande för den svårt sjuke i livets slutskede ...att få bästa möjliga smärt- och symptomlindring. Här skall den svårt sjuke, ung som gammal, och dennes anhöriga ges psykologiskt stöd under sjukdomstiden och i sorgen. Man är så aktiv som möjligt ända till livets slut, väl medveten om att döden är nära och framför allt uppmuntras de anhöriga att vara delaktiga i vården.

För mig blev den vackra utemiljön och inte minst den hemlika innemiljön och dess närhet till Sundsvalls specialresurser imponerande. Här finns plats för 12 gäster att uppleva trygghet, personligt bemötande och känna sig respekterad i en lugn och harmonisk vårdmiljö, där förutom ett tiotal egen personal backas upp av ett otal volontärer.

Hospice - ett bra komplement tíll dagens vård i livets slutskede. En vårdkompetens som sprids vidare i de många föreläsningar för personal från omkringliggande kommuner. Goda idéer i ett viktigt ämne sprids som ringar på vattnet.

Åsa Tjernell,Verksamhetschef och Matthias Brian, Dipl läkare i palliativ medicin, stod för värdskapet denna innehållsrika dag. Tack än en gång för minnesvärt besök!

Nu väntar jag på att politikerna i Landstinget Gävleborg vågar ta steget till att etablera denna vårdform i vårt län - viktigt komplement i vården för männsikor i livets slutskede. Vi Kristdemokrater har kämpat för detta införande sedan ett tiotal år.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar